Ekspertens beste tips for RIK på reise

Publisert av Gry Sveinhaug, 02.jul.2019

Vår nye gjesteblogger, Sebastian Forsén, ble ryggmargsskadet i en snowboardulykke i 2003, og måtte lære seg Ren Intermitterende Kateterisering (RIK) for å kunne tisse. Han elsker å reise, og kommer ikke til å la noe stoppe hans store drøm om å utforske verden. I denne bloggposten har han samlet sine beste tips.

travel-rik-hs

Da jeg var 19 år hadde jeg en snowboardulykke og pådro meg en komplett ryggmargsskade på nivå Th12. På grunn av det bruker jeg RIK hver dag. Til daglig driver jeg et firma i reisebransjen, og det har gjort meg til en rutinert reisende. Når man er ryggmargsskadet og har behov for å bruke kateter for å tømme urinblæren, kan det å reise være noe som er skremmende for de fleste. Mange velger derfor å ikke reise i det hele tatt på grunn av sin inkontinens. Sånn skal det ikke, og bør det ikke, være.  

Jeg skjønner selvfølgelig at man kan være litt urolig, men i dag finnes det mange gode løsninger for inkontinensproblemer. Med litt øvelse, planlegging og sunn fornuft, blir reisen veldig bra.  Her er noen verdifulle, konkrete tips:

Før reisen

  • Regn hvor mange katetre du må ha med
    Jeg bruker som regel seks katetre per dag, så hvis jeg skal være borte i en uke trenger jeg 42 katetre som jeg legger i bagasjen jeg sjekker inn. I tillegg tar jeg alltid med meg minst 30 katetre ekstra som jeg legger i håndbagasjen. Dette i tilfelle innsjekket bagasje blir borte på reisen. Ta katetrene ut av esken, så tar de mindre plass. Det finnes et smart lite reisebevis som forklarer hvorfor du har katetre i bagasjen, og som oppfordrer toll- og flyplasspersonell til å utvise diskresjon. Jeg pleier å legge ett reisebevis i innsjekket bagasje og ett i håndbagsjen i tilfelle det skulle bli kontroll.
    Last ned reisebevis her.

  • Tøm tarmen skikkelig før flyturen
    Samme dag som jeg skal fly passer jeg på å sette meg på toalettet i fred og ro for å forsikre meg om at jeg har tømt tarmen skikkelig. Jeg vet om mange som har problemer med avføringslekkasje daglig, og et av de siste stedene jeg ville bæsjet på meg er på et fly over Antlanterhavet. En måte å forhindre avføringslekkasje er å bruke transanal irrigasjon (TAI). Det er perfekt i alle situasjoner, ikke minst før en flytur. Da kan man føle seg helt sikker og fokusere på reisen.

  • Møt opp på flyplassen i god tid før avgang
    Jeg prøver å være på flyplassen drøyt tre timer før flyet skal gå. Da kan jeg sjekke inn i god tid og kontrollere at alt er i orden med assistanse for å komme om bord. Jeg kan ta den obligatorisk flyplassølen, og gå på toalettet en siste gang før jeg går på flyet. Siste toalettbesøk gjør jeg en time før avgang, og da setter jeg også på et uridom som jeg kobler til en urinpose, da kan jeg virkelig slappe av og ikke uroe meg for urinlekkasje.

Underveis

  • Be om en ”aisle chair”- eller et pledd
    Dersom det er en flytur på mer enn fem timer må jeg RIKe meg underveis. Det kan gjøres enkelt på flere måter. Som regel tilkaller jeg kabinpersonalet som kommer med en ”aisle chair”, en stol med hjul som er smal nok til å kjøre mellom seteradene. Nye fly pleier å ha et større toalett lengst bak, eller hvis man flyr på første klasse, så er toalettet der ofte stort nok til at man kan komme seg inn og lukke døra. Hvis man vil unngå sightseeing i flyet, kan man bruke et pledd og et kateter man fester til en urinpose, alternativt kateter med urinpose inkludert. Legg pleddet over deg, sett inn katetret og lett på trykket. Urinposen kan legges i en veske på gulvet, så synes den ikke.  

  • Tenk på at vannet i utlandet ofte er dårligere enn hjemme
    I utlandet kan kranvannet inneholde bakterier som kan gi urinveisinfeksjon, men med et forfylt kateter trenger man ikke tenke på det. Jeg bruker LoFric Origo, og det har en pose med vann i hver kateterpakning som aktiveres enkelt med et trykk. Katetret blir fuktig inne i pakningen og er klar til bruk, uansett om du har tilgang til rent vann der og da.

  • Få hjelp av en venn
    Når jeg skal være borte i lengre perioder, legger jeg noen esker med katetre hos en slektning eller venn. Da kan de sende katetre til der jeg befinner meg hvis det plutselig skulle bli tomt. Hvis du har regnet feil og går tom for kateter, så finner du kontaktinformasjon til leverandører av LoFric kateter i mange land på reisebeviset.

Etter at jeg har kommet meg av flyet, er det første jeg gjør å tisse. Så er det bare å nyte første feriedag!

God tur!

/Sebastian Forsén

Last ned reisebevis

Emne: reise, gjesteblogger