Et liv med blære- og tarmproblemer på grunn av ryggmargsskade

Publisert av Anna Mars, 05.aug.2021

Finn meg på:

“Jeg pleier å si at jeg stupte ut i en elv og bommet…” sier Rupert når han blir spurt om skaden sin. Britiske Rupert Langham fikk en ryggmargsskade for over 30 år siden, og han har fått det samme spørsmålet en million ganger. Dagens tema er likevel noe man sjelden snakker om, selv om det i stor grad påvirker livet etter skaden. Vi har snakket med Rupert om blære- og tarmfunksjon og livskvalitet.

wellspect-sci-bladder-bowel-rupert-langham

– Kirurgen jeg snakket med på sykehuset den dagen jeg brakk nakken gjorde ikke noe forsøk på å pakke inn budskapet. Han sa at skaden min var på et så høyt nivå at jeg ble tetraplegiker. Jeg spurte hva det betydde, og da svarte han at jeg aldri kom til å kunne gå, få barn, jobbe…

Heldigvis hadde han kun rett om det å kunne gå. Rupert møtte sin framtidige kone allerede på sykehuset, og de har tre barn sammen. Han jobber heltid innen IT, og når de har tid, nyter de å reise på ferie.

Blære- og tarmproblemer

Det legen ikke sa, men som ble en av de største utfordringene, var hvordan skaden ville påvirke blære og tarm.

Hvis jeg skulle rangere dem, ville jeg satt tarmplagene øverst, deretter blæreproblemene og tap av seksualfunksjon til slutt. På grunn av den høye skaden er begge hendene rammet, men problemene med blære og tarm plager meg mye mer enn at jeg har begrensninger med hendene.

Rupert lærte å kateterisere seg med en gang. Ved å ordne det selv, følte han seg friere, og det ble en del av hverdagslivet.

Rupert har også fått botoxinjeksjoner i løpet av årene som har gått, for å roe ned en overaktiv blære. Han har også hatt en operasjon (utvidelse av blæren), men det er tarmen som fortsatt er den største utfordringen.

– Behandlingen av tarmproblemene fungerte veldig dårlig, og det virket helt umulig å finne en rutine. Jeg var på toalett i timevis hver dag, og når jeg var ute måte jeg alltid vite hvor jeg kunne finne et toalett. Jeg ble besatt av det.

Komplikasjoner

Toalettsituasjonen ble enda verre for Rupert da han fikk hemoroider med kraftige blødninger. Han fikk anemi, en sjelden komplikasjon forårsaket av kronisk blodtap fra hemoroidene, og måtte få blodoverføring.

Jeg visste ikke hvordan jeg skulle snakke om det. På en måte følte jeg at det var min egen skyld. Det var vanskelig å være ærlig om tarmproblemene.

Etterhvert var det ingen annen utvei enn kolostomi, en beslutning han tok med blandede følelser.

– Problemene ble borte. Jeg trengte ikke å tilbringe like mye tid på toalettet og det ble enklere å reise på ferie. Men for selvfølelsen… Veldig ødeleggende. Jeg følte meg ekkel. Posen er ubehagelig, noen ganger lekker det og lukten er veldig sjenerende.

Mestring

Mange som lider av nevrogene blære- og tarmproblemer sliter veldig, og det er ikke uvanlig at de utvikler depresjon og isolerer seg sosialt på grunn av frykten for uhell.

Rupert har også opplevd depresjoner, men han har prøvd å kjempe mot det. På tross av alle utfordringene, har Rupert forsonet seg med det som skjedde.

wellspect-sci-bladder-bowel-rupert-langham-wife

– Livet mitt er jo faktisk veldig bra. Jeg ser ikke på det som at livet ble ødelagt, mer som en ny start. Jeg kunne ikke kaste bort resten av livet. Jeg overlevde, jeg møtte Karen og er heldig som er gift med henne. Barna gir meg mye glede. Jeg har utfordringer, men jeg har klart det, og det er en god følelse.

Last ned brukerveilederen for personer med ryggmargsskade

Emne: ryggmargsskade, urinblærens og tarmens interaksjon