Føler meg fri igjen

Publisert av Anna Dulén, 05.okt.2020

Finn meg på:

Noah, 49 år, frisk etter kreft i endetarmen.

1246297-Navina FBD2 Noah Testimonial 2-HC

I 2015 ble jeg operert for endetarmskreft, og selv om jeg følte meg lettet over å bli kvitt svulsten, resulterte det i et annet traume. Musklene i endetarmen var blitt skadet, og jeg opplevde å søle til undertøyet mitt fra tid til annen. Spesielt når jeg slapp luft, men noen ganger skjedde det uten grunn. I begynnelsen trodde jeg at dette bare ville vare en liten stund etter operasjonen, men det ble ikke bedre og snart ble det et enda større problem.

Behov for toalett

Jeg er landskapsarkitekt og det betyr at jeg kjører mye bil. Det ble imidlertid umulig å jobbe da jeg måtte stoppe annenhver mil på en bensinstasjon eller annet sted for å gå på toalettet. Jeg måtte også ta med meg en ryggsekk med en ekstra klær, for å kunne skifte raskt. Det krevde også at jeg fant et toalett. Det føltes som om hele verden dreide seg om en rask tilgang til toalett.

Følte meg flau

En skulle tro at når man gjennomgår en kreftbehandling, burde det være naturlig å ta opp problemet. Men jeg følte at det var ekstremt flaut å snakke om det, selv med min kone. Det kom til et punkt hvor jeg begynte å unngå intimitet. Jeg utviklet forskjellige strategier for ikke å måtte legge meg samtidig. Til slutt konfronterte hun meg og spurte meg faktisk om jeg hadde en affære. Jeg ble forvirret. Sex var det siste jeg tenkte på den gangen. Jeg brøt sammen og fortalte henne alt, og det var vendepunktet. Hun fikk meg til å gå til en allmennlege som henviste meg til en gastrolege.

Prøver TAI

Etter å ha blitt grundig undersøkt, for å utelukke tilbakefall av kreften, overbeviste spesialisten meg om å prøve transanal irrigasjon (TAI). Jeg må si at det var problematisk å få kateterballongen til riktig størrelse for at vannet skulle holde seg i tarmen. Det tok noen uker med eksperimentering for å få det til, men nå fungerer det helt fint. Jeg irrigerer hver dag og det tar meg bare omtrent 30 minutter. Det gjør meg trygg og uten uhell. Jeg har ikke hatt et eneste uhell siden jeg begynte å bruke TAI, og jeg kan virkelig si at det har snudd hele min verden. Det er ikke bare at jeg føler meg trygg på jobben igjen, jeg kan legge planer med min kone, som å gå på restaurant eller bo hos venner og familie. Disse tingene var helt utenkelige for et år siden. Men det er også de små tingene, som å være i stand til å være spontan, ta en drink etter jobb eller dra på stranden for å bade om sommeren.

Å leve livet mitt fullt ut

Jeg har skjønt at det er ganske vanlig at menn venter mye lenger enn kvinner før de søker hjelp. Kanskje er det fordi vi tror vi kan takle situasjonen, overbeviser oss selv om at det ikke er så alvorlig eller at det vil gå over. Det var det jeg trodde. I tillegg er det også en så skammelig ting å ta opp, selv med en lege. Men jeg er så glad for at jeg endelig gjorde det. I stedet for å fortsette å lide i stillhet - og kaste bort det dyrebare livet som allerede har blitt reddet en gang for meg - kan jeg nå leve det fullt ut.