Hjelp for personer med funksjonelle tarmproblemer

Publisert av Gry Sveinhaug, 05.mar.2020

Del 1 i en serie på tre artikler om hvordan Transanal Irrigasjon (TAI) kan hjelpe personer med funksjonelle tarmproblemer.

functional-bowel-1

”Jeg våknet en morgen…”

“Det begynte en morgen i 2015, da jeg våknet og sengen min var helt tilgriset. Det var helt forferdelig, og veldig pinlig fordi jeg deler seng med mannen min. Jeg prøvde å håndtere symptomene mine ved å stå opp tidlig for å skifte før mannen min våknet, men det var ikke alltid like lett. Jeg var flau. Jeg kunne ikke fortelle det til noen. Jeg gikk nesten ikke ut fordi jeg var redd for «uhell». Jeg brukte bind, hadde med meg ekstra i veska og på et tidspunkt hadde jeg til og med med meg ekstra klær. Til slutt gikk jeg til legen, og der fikk jeg mange tips som ikke fungerte for meg.”

Sarah

Visste du at en av sju lider av tilsvarende problemer? Funksjonelle tarmproblemer er hverdagen for mange, det er noe feil med hvordan tarm eller mage fungerer, men alle organer er normale. Typiske symptomer kan være avføringslekkasje, smerter, oppblåsthet, forstoppelse eller ufullstendig tømming. Smerten og redselen for uhell, tvinger ofte personer med funksjonelle tarmproblemer til et mer begrenset liv enn det de ønsker.

Personer med disse problemene går ofte lenger før de oppsøker hjelp enn personer med nevrologiske tarmproblemer. Ettersom organene framstår normale, må FBD pasienter ofte gjennom mer intense undersøkelser og tester enn pasienter med nevrologiske tarmproblemer, for å utelukke andre underliggende forhold.

Transanal irrigasjon (TAI) gir personer med funksjonelle tarmproblemer tilbake tilliten til egen kropp, og muligheten til å leve et vanlig liv.

Lykkes med TAI

Emne: tarmdysfunksjon, funksjonell tarm