Hva skal man tenke på når man er ryggmargsskadet og skal bestille en flyreise?

Publisert av Wellspect Norway, 03.mai.2022

Sebastian Forsén, vår gjesteblogger og reiseekspert, ble ryggmargsskadet i en snowboardulykke. En ryggmargsskade er på mange måter en utfordring det ikke er så lett å venne seg til, men Sebastian har ingen planer om å la det sette en stopper for sin lidenskap, som er å oppleve verden. Han har selvfølgelig fått litt mer å tenke på, som hvordan man skal bestille flyreise for en som sitter i rullestol?

plane-hs

Kontakt flyselskapet i god tid før reisen. Du må opplyse om at du reiser med rullestol, og det kan være vanskelig å vite hvilken type billett du må bestille for å få dekket dine individuelle behov.

Vi har satt opp de vanligste forkortelsene man bruker ved bestiling, for å fortelle på flyplasspråk hva du har behov for av assistanse for å komme deg på flyet:


WCHC (kabin)
Den reisende har sterkt nedsatt mobilitet og trenger en rullestol til/fra flyet, og passasjeren må bæres opp/ned trapper og til/fra setet.

WCHS (trapper)
Den reisende kan ikke gå opp/ned trapper, men kan gå til/fra setet sitt. Han/hun trenger rullestol til/fra flyet og må bæres opp/ned trapper.

WCHR (rampe)

Den reisende kan gå opp/ned trapper og til/fra setet på egen hånd. Vedkommende har behov for rullestol til/fra flyet.

Jeg har en komplett ryggmargsskade på nivå TH12, og benytter meg av WCHC (kabin). Jeg kan ikke gå selv, og jeg må flytte meg over i en «aisle chair», en smal stol med hjul som kabinpersonalet kjører bort til setet mitt. Du bør ta av alle løser deler på rullestolen før du går om bord i flyet. Jeg pleier å ta av sidebeskyttelse og sittepute. Det tar jeg med meg inn i flyet, og legger sammen med håndbagasjen i hylla over setet. 

Det er vanlig å beholde sin egen rullestol til man skal gå på flyet, men det kan variere fra flyplass til flyplass. Rullestolene som flyplassene har, er ofte av dårligere kvalitet og kan være vanskelige å kjøre. Det kan bli litt vanskelig ved toalettbesøk eller hvis man skal kjøpe noe å spise. Greit å vite hvis man reiser alene.

Ved mellomlandinger varierer det også, avhengig av hvilken flyplass du er på. På en del flyplasser får du din egen rullestol til du skal på neste fly, men noen ganger sendes rullestolen direkte til sluttdestinasjonen, og da får man låne en rullestol.

God tur!

/Sebastian Forsén


Flere tips for reiser:

6 reisetips for deg som bruker urin kateter

Emne: gjesteblogg, reise