Hvordan påvirker Parkinsons tarmen?

Publisert av Anna Dulén, 03.sep.2020

Finn meg på:

To av tre personer med Parkinsons sykdom lider av obstipasjon, og symptomet kan oppstå lenge før diagnosen er klar. Obstipasjon er en av de mest vanlige ikke-motoriske symptomer ved denne sykdommen. 

wellspect-parkinson-brian

Obstipasjon var et problem lenge før jeg fikk diagnosen. Jeg gikk til mange ulike leger som sa jeg skulle spise mer fiber – det så aldri ut til å virke.

- Brian, har diagnosen Parkinsons sykdom

Mange pasienter synes det er flaut å snakke om sine tarmproblemer, men det er viktig å søke hjelp for å håndtere obstipasjon. Obstipasjon kan føre til andre problemer dersom det forblir ubehandlet. Du kan føle deg uvel og kvalm, noe som kan forverre situasjonen fordi du ikke føler for å spise eller drikke.

Obstipasjon kan også forårsake overaktiv blære og urinlekkasje på grunn av mekanisk trykk på blæren. Noen ganger kan obstipasjon gjøre det vanskelig å tømme blæren. Når urin blir værende igjen i blæren gir det en økt risiko for urinveisinfeksjon.

Vi har snakket med Ethan og Susan om deres symptomer og hvordan de håndterer det:

Ethans historie

Armen min ble nummen, jeg mistet fingerferdigheten på høyre hånd og fikk smerter i skulderen. Da jeg var ute og løp fikk jeg krampe i skulderen. Da tenkte jeg at noe var galt og oppsøkte fastlegen min.

Jeg var da bare i midten av trettiårene og ble sjokkert da jeg fikk diagnosen Parkinsons sykdom. Jeg hadde fremdeles mye energi og var i god form, så jeg hadde et blindt håp om at alt ville bli bra. Men selvfølgelig, ting begynte å gå nedover. Talen min ble svak og stemmen min begynte å skjelve. Jeg ble treg i bevegelsene og fikk fatigue. Og så hadde jeg tarmproblemer.

 

 

Obstipasjon var et problem lenge før jeg fikk diagnosen, og jeg var ikke klar over at det var en underliggende årsak. Obstipasjon gir ikke bare urolig mage, oppsamlingen forårsaker også toksisitet, og jeg opplevde tilhørende plager som hodepine og var veldig uvel. Jeg brukte mye fiber og tok tonnevis av avføringsmidler, men det hadde ingen virkning. Det var en stor lettelse da jeg fant transanal irrigasjon, en behandling som faktisk hjalp meg å tømme tarmen. Jeg kjenner med ikke oppblåst og uvel lenger og kan delta på sosiale aktiviteter uten å føle meg totalt utslitt.

Susans historie

Jeg strever med å bevege meg og å gjøre alle de tingene som andre tar for gitt. Jeg er veldig stiv og treg når jeg våkner og trenger medisiner for å hjelpe meg i gang på morgenen.

Jeg går på trening to ganger i uken og går med hunden for å beholde styrken. Når jeg trener, føler jeg meg mye bedre. Symptomene som plager meg mest er kontinens problemer, ikke minst obstipasjon – det får meg til å føle meg elendig og nedfor. Det fører til oppblåsthet og det er så ubehagelig. Jeg bruker alltid elastiske kjoler og bukser. Noen ganger føler jeg meg gravid i niende måned.… Avføringen går tregere enn den skal i tarmen og før jeg fant transanal irrigasjon brukte jeg avføringsmidler nesten hver dag og brukte times vis på toalettet.

Kvinnens og mannens anatomi er forskjellig og virkningen av Parkinsons sykdom kan ha ulike påvirkninger når det gjelder blære- og tarmdysfunksjon.  

Interessert i å finne ut mer?

Hvis du vil lære mer om hvordan Parkinsons sykdom kan påvirke blære og tarm, last ned vår brukerveileder:    

Informasjonsbrosjyre om urinveiene og tarmens påvirkning ved Parkinsons

Emne: Nevrogen blære, Parkinsons sykdom