Med min avføringsrutine kan jeg klare hva som helst

Publisert av Wellspect Norway, 10.jun.2022

For meg har tarmtømming alltid vært en del av spillet, sier den 22 år gamle sveitsiske mesteren på håndsykkel, Fabian Recher. Født med Spina Bifida, en misdannelse i ryggraden, har han brukt rullestol fra tidlig alder, og elsker å bytte den ut med en terrengsykkel, langrennsski eller hans favoritt, håndsykkelen.

AID0053390-CID53390_NO

Det mest fascinerende med sporten min er farten, kampen mellom konkurrenter i et landeveisløp og taktikken bak – du må kunne lese løpet for å vinne, sier Fabian.

I motsetning til VM og EM ble det ingen medalje til Fabian under Paralympics i Tokyo. For meg som ung idrettsutøver var det et stort høydepunkt å være der i det hele tatt, sier han og ser stolt ut.

For å prestere på et så høyt nivå, må han kunne stole på kroppen sin, inkludert tarmen. For omtrent to år siden byttet Fabian utstyr og begynte med Navina Classic , Wellspects manuelle system til transanal irrigasjon.

Det har blitt en fast del av rutinen min, og jeg gjør det annenhver dag. Dette viste seg å være det beste alternativet for meg, og jeg har ikke behov for å endre på noe

Jeg hørte en presentasjon fra Wellspect der jeg henter produktene mine, sier han. De viste meg fordelene og hvordan jeg bruker det. Så prøvde jeg det.

Fabian fortsetter: Det har blitt en fast del av rutinen min, og jeg gjør det annenhver dag. Dette viste seg å være det beste alternativet for meg, og jeg har ikke behov for å endre på noe. Han anbefaler nye brukere å lytte til kroppen mens de gjør det, spesielt i starten av terapien.

Med frekvensen tror jeg du må prøve deg fram, for alle er forskjellige, forteller Fabian. Hvis du har andre problemer eller spørsmål, bør du kontakte en spesialist, uten å nøle. Det hadde jeg også i starten, og vi løste eventuelle problemer sammen, sier Fabian.

Det er verdt å merke seg at det vanligvis tar tid før kroppen blir vant til en ny tarmrutine. Nøkkelen til suksess er å få riktig opplæring og å sette realistiske forventninger. Dette er noe som kan gis og diskuteres sammen med helsepersonell som også er tilgjengelig for støtte ved oppstart med TAI.

Endringen var ikke vanskelig for 22-åringen. Nå som det fungerer, er han veldig fornøyd med systemet – selv om han kunne tenke seg å prøve Navina Smart. Navina Smart har en elektronisk kontrollenhet, og Smart App, som gjør det mulig å spore ballongstørrelse, vannmengde, vannhastighet og tiden det tar ved hver irrigasjon.

AID0053393-CID53393_NO

Det viktigste for Fabian er vissheten og tryggheten som kommer av å ha full kontroll over tarmtømmingen; han kan drive sporten sin uten bekymring:

"Jeg kan være ute i naturen med håndsykkelen min og oppdage nye steder. For meg, det er det fine med sporten min, jeg har frihet."

Hvordan bli involvert i idrett for funksjonshemmede 

 

Emne: transanal irrigering, Tarmbehandling, funktionell tarmdysfunktion