Slik forstår vi væskebalanse og osmolalitet

Publisert av Gry Sveinhaug, 06.feb.2020

Vann er viktig for vitale organer som nyrer og blære, det gir en bedre fordøyelse, og det hjelper til med å holde vekten (fordi man tar bort behovet for andre kaloririke alternativer). Inntak av tilstrekkelig med vann er viktig for tetraplegikere som sliter med lavt blodtrykk, og og det gir peroner som bruker kateter en bedre opplevelse. La oss dykke ned i det du må vite om H20 og det å finne riktig væskebalanse for din kropp!

wellspect-water-balance

Væske inn, væske ut

Det er så enkelt, væske som kommer inn må også ut, og en slik gjennomstrømming av vann hjelper til med å rense kroppen og holde den frisk. Det anbefales å drikke ca 2 liter per dag for å opprettholde en optimal væskebalanse og skylle gjennom blæren. Eksakt volum er individuelt, og avhenger av nyrekapasitet, matinntak og hvor mye du svetter.

Type mat du putter i kroppen spiller også en rolle når det gjelder væskebalanse. En del av maten vi spiser inneholder mye vann (for eksempel en moden pære eller en saftig kyllingfilet), mens en del salt mat og drikker som kaffe, te og alkohol, virker dehydrerende på kroppen.

Det er mange som ikke drikker før de er tørste, og det er ikke alltid bra. Tørstfølelsen er en mye langsommere prosess enn kroppens faktiske behov for vann, så innen du merker at du er tørst har kroppen allerede begynt å kjenne på effekten av uttørking.

Kroppen trenger vann

En del personer som lider av tilstander som påvirker vannatingen, unngår å drikke for å slippe å måtte late vannet. Det er en dårlig ide, fordi det kan føre til dehydrering og alle komplikasjoner det kan medføre. Forstoppelse, økt risiko for UVI og skader på nyrene er noen.

Hva er osmolalitet?

Jo mindre vann du drikker, jo mer konsentrert blir urinen. Lukt og farge er en god indikasjon på dette. Hvis du bruker urinkateter, er det viktig å merke seg at høykonsentrert urin kan påvirke mengden friksjon du opplever både når katetret settes inn og trekkes ut.

wellspect-no-kateter med lav osmolalitet

Vannmolekyler bindes til kateteroverflaten (lilla strek) og gjør den glatt. Når urinen er veldig konsentrert, vil vannet slippe kateteroverflaten for å jevne ut konsentrasjonen, og dermed blir katetret mindre glatt.

wellspect-no-kateter med høy osmolalitet

For at kateteriseringen skal være så enkel som mulig, med minst mulig risiko for komplikasjoner, er det viktig å drikke nok vann, og velge et kateter med høy osmolalitet. På et kateter med høy osmolalitet, vil vannmolekylene holde seg på plass på kateteroverflaten. Det sikrer lav friksjon under hele kateteriseringsprosessen.

Frekvens

Blæren tømmes normalt mellom fire og seks ganger per dag, og det bør derfor være frekvensen for intermitterende kateterisering, for de som har behov for det.

Om natten produserer kroppen et hormon som senker urinproduksjonen, derfor skal du ikke behøve å gå på toalettet så ofte. Hos mange av de som har ryggmargsskade er denne hormonreguleringen borte, derfor er det svært viktig at de tømmer blæren rett før de legger seg, for å unngå uhell.

Det er mange som prøver å tilpasse væskeinntaket i løpet av dagen, så de ikke skal behpve å drikke så mye på de siste timene før leggetid. Noen tar medisiner (antidiuretika), mens andre velger å bruke bleie.

Hold oversikt over væskebalansen

For å holde oversikt over væske inn og væske ut, kan du notere i en bok eller på telefonen.

Emne: ren intermittent kateterisering (RIK), blærefunksjon