Trenger du å bruke kateter? Her er de fem mest vanlige utfordringene

Publisert av Arita Fejzulai, 06.mai.2021

Skal du begynne med kateterisering? Noen føler seg kanskje litt engstelig for det, men ikke vær redd! De fleste kommer over den følelsen så snart de har prøvd det noen ganger og innser at det ikke skader - tvert imot, det hjelper og kan å gi en mye bedre livskvalitet.

5-most-common-challenges-when-starting-intermittent-catheterization_NO
Hvert individ har sin egen unike tilstand, og det er ikke bare ett svar på hvordan man lærer å utføre intermitterende kateterisering (IK) på den beste måten, men det er noen vanlige tips og triks.

Utfordring med innsetting
Menn kan ha problemer med å sette inn katetret gjennom spente lukkemuskler eller forbi prostata.
Tips: Prøv å slappe av, pust dypt noen ganger og host lett når du setter inn katetret. Du kan også forsøke å vri litt på katetret for å komme igjennom. Det finnes også katetre med buet tupp som kan gjøre innsettingen enklere. Trening er nøkkelen til suksess!

Finne riktig åpning
Kvinner kan ha problemer med å finne urinrørsåpningen – det er rett og slett vanskelig å finne den ovenfra. Noen ganger gir kroppsfasongen også noen ekstra vanskeligheter - som når du er gravid eller er veldig overvektig.
Tips: Be den som gir opplæring om å vise deg hvordan du kan gjøre og til du er trygg på det. De kan også foreslå hjelpemidler, slik som speil eller ekstra håndtak for å gjøre prosedyren enklere.

Problemer med uttrekk
Katetre som brukes med gel eller annet glidemiddel er glatte under innsetting, men kan miste glattheten på vei ut. Hvis du er i starten av å bruke kateter eller har en nedsatt håndfunksjon, kan det være litt tidkrevende å tømme blæren, og det er en risiko for at katetret tørker ut før det er på tide å fjerne det.
Tips: Be om et hydrofilt kateter som er glatt bade ved innsetting og når det trekkes ut. Prøv å slappe av. Hosting eller å rotere litt på katetret kan hjelpe.

Tømming av blæren utenfor hjemmet
Noen er ukomfortable med å tømme blæren hos venner eller på et offentlig toalett. De ønsker ikke at alle skal vite hva som foregår inne på toalettet.
Tips: Bruk et kateter som kan brettes til en mer diskret størrelse. Ta med deg en liten plastpose til å legge det brukte katetret i dersom du ikke vil kaste det hos venner eller på et offentlig sted. Det finnes katetre med en pakning som er utformet slik at du kan putte katetret tilbake etter bruk og ta det med hjem og kaste det der.
Du vil snart være en skikkelig proff i kateterisering og tiden på badet vil ikke være noe problem.

Nedsatt håndfunksjon
Dersom du har nedsatt håndfunksjon kan det være vanskelig å bruke kateter.
Tips: Be om et kateter som er enkelt å håndtere. Et hydrofilt kateter aktiveres med vann, og såkalte våte katetre kommer med vann i pakningen slik at du ikke trenger tilsette gel eller annet glidemiddel.

Noen merker har smarte funksjoner på pakningen som klebrige felt for oppheng eller andre hjelpemidler. Be helsepersonell om råd eller ta kontakt med oss og vi kan råde deg.

Last ned våre veiledere for å lære mer om kateterisering for kvinner og menn:

Last ned brukerveilederne for RIK som e-bok

Lykkes med RIK

Vanlige spørsmål og svar

Emne: ren intermitterende kateterisering (RIK), menns helse, reise, blæredysfunksjon, aktivt liv, Kvinners helse, tips og triks, brukerveileder, forstørret prostata (BPH)