Hvordan et kateter gjorde livet mitt enklere og forbedret livskvaliteten min

Publisert av Wellspect HealthCare, 01.nov.2022

Noen kvinner opplever at det lekker litt urin når de løfter tunge gjenstander, hoster eller jogger. Et beskyttende bind løser problemet. Men når urinlekkasje blir mer alvorlig og kommer ut av kontroll, blir det et stort problem som begrenser oss og styrer livet vårt. Dette er akkurat hva som skjedde med Anne. En 44 år gammel tobarnsmor fra Nordvest-Tyskland, som ble diagnostisert med multippel sklerose (MS) i 2006.

AID0057571

Dette er Annes personlige historie. Hun bor i Tyskland der forskrivning, introduksjon av RIK, leveranser og support fungerer annerledes enn i Norge.

Fra stressinkontinens til overflow inkontinens Urinlekkasjen kom snikende på Anne, etter hun fikk diagnosen MS. Det som i utgangspunktet var begrenset til små lekkasjer i forbindelse med fysisk aktivitet, som når hun løftet barna sine, utviklet seg gradvis til ufullstendig blæretømming. Selv om det kan høres ufarlig ut, var det ikke det. Ufullstendig blæretømmingen resulterte i urinlekkasje, samt et pinlig antall toalettbesøk per dag, både hjemme og ute. Resturinen som var et resultat av hennes ufullstendige blæretømming, ga også gjentatte urinveisinfeksjoner (UVI).

Mange av de som lider av tarm- og blæredysfunksjon, lider ofte i stillhet.

Blæredysfunksjon er en vanlig bivirkning av MS. Forskning viser at 91 % av MS pasientene rapporterer en eller annen form for blæredysfunksjon*. Annes situasjon er derfor ikke unik. Hennes vilje til å løse problemet er imidlertid mindre vanlig. Mange av de som lider av dysfunksjon i tarm og blære, foretrekker å holde det for seg selv og lider i stillhet.

Introduksjon av Ren Intermittent Kateterisering

Da Anne bestemte seg for å finne en løsning på begrensningene på grunn av blæreproblemene hennes, førte det til en henvisning til en nevrologisk avdeling og forslag om å prøve ren intermitterende kateterisering (RIK). Anne fikk også en kontaktperson hos Wellspect. Til stor lettelse kunne hun få hjelp fra en kontinensspesialist fra Wellspect i sitt eget hjem. Hun hadde med informasjonsmateriell, et lite speil og nok katetre til at Anne hadde nok til hun fikk første leveranse.

Vi satt i fred og ro hjemme i stua mi. Jeg kunne stille spørsmål og vi gikk gjennom hele kateteriseringsprosessen steg for steg, sier Anne. Jeg fikk lære alt jeg trengte om den kvinnelige anatomien i urinveiene, hvilke ulike kateterstørrelser som finnes og hva jeg må tenke på når det gjelder hygiene ved kateterisering.

Alt ble gjort uten tidspress. Vi avsluttet med et felles toalettbesøk der jeg fikk prøve kateterisering for første gang – under veiledning og ved hjelp av et lite speil.

Intermitterende kateterisering er ikke smertefullt

Jeg ble lettet da kateteriseringen fungerte med en gang. Ja, det føltes litt rart å sette den tynne slangen, som tross alt er hva et kateter er, inn i urinrøret, men det var ikke det minste vondt. Jeg synes det er viktig å påpeke dette, fordi jeg tror at noen av de som lider av urinlekkasje, er engstelige for å sette inn katetret. Det er egentlig ingen grunn til bekymring.

Færre urinveisinfeksjoner med intermitterende kateterisering

Med tiden ble intermitterende kateterisering en daglig rutine for Anne, hjemme eller på farten. Takket være den kompakte størrelsen, som er omtrent på størrelse med en penn, kan du ha med deg ekstra kateter uansett hvor du går.

Jeg kateteriserer meg nå fire til seks ganger om dagen, og jeg tømmer blæren helt tom hver gang. Jeg har redusert betraktelig antall ganger jeg går på toalettet. Ikke mer å trykke på magen for å tømme blæren heller, forklarer Anne.

"Å ta kontroll over situasjonen og bokstavelig talt "bestemme over" blæretømmingen min igjen, var veldig godt. Akkurat som i gamle dager kan jeg tømme blæren raskt og effektivt. Det er så befriende, sier Anne. En annen positiv bivirkning til intermitterende kateterisering var den betydelig reduserte forekomsten av urinveisinfeksjoner, legger hun til.

 

Hvorfor velge produkter fra Wellspect

Da Anne blir bedt om å komme med fordelene ved å bruke katetre fra Wellspect, fremhever hun enkelheten i bestillingsprosessen. Alt jeg trenger å gjøre er å få en resept fra legen min som beskriver antall katetre jeg trenger per kvartal. Jeg sender dette til Wellspect, og får produkter som er skreddersydd for mine behov, levert direkte hjem til meg innen en ukes tid. Jeg synes også det er veldig positivt at dersom jeg har spørsmål eller en noen bekymringer, kan jeg enkelt nå min kontaktperson når som helst.

Jeg synes det er trist at temaet inkontinens er tabu for mange mennesker.

Jeg er klar over at temaet inkontinens er tabu for mange mennesker. Det synes jeg er trist. Mens knapt noen snakker om det, er mange berørt. Jeg vil råde alle som lider av inkontinens til å snakke med legen sin så snart som mulig. Ikke trekk deg tilbake fra hverdagen av frykt for sjenanse. "Akkurat som jeg gjorde, vil du se at det finnes effektive produkter der ute som vil hjelpe deg å få tilbake kontrollen over livet ditt", avslutter Anne.

Du kan også bli kjent med produkter og de beste terapiene som er tilgjengelige for din situasjon.

Les mer om LoFric kateter

Kontakt oss for å få mer informasjon om hva som gjelder rundt opplæring, levering og katetersortiment i Norge og hvilken support du som bruker kan få fra Wellspect.

Kontakt oss 

Bragdalina and Motta et al, Multiple Scleorisis and Related Disorders, 2020

 

 

Emne: ren intermittent kateterisering (RIK), multipel sclerose (ms)