Ikke alle katetre er like

Publisert av Anna Mars, 17.feb.2021

Finn meg på:

Hvordan kan et kateter hjelpe deg med å leve et mer balansert liv?

Not all catheters are the same blog image
Først og fremst er vi veldig klar over at kateterisering aldri er et førstevalg når det gjelder tømming av blæren. Å bruke kateter kan bare være den nest beste måten å kunne tisse på egen hånd. Men når ulike omstendigheter har gjort det umulig, vil kateterisering - med litt trening - snart bli en naturlig del av hverdagen din.

Nå er det ganske mange katetre å velge mellom. Så hvordan vet du hvilket du skal bruke? Og spiller det noen rolle? Svaret er ja, det kan være ganske store forskjeller i både kvalitet og funksjon. Det viktigste å vurdere er at det er trygt å bruke, men selvfølgelig bør tømming av blæren også være så enkelt og behagelig som mulig.
Her er noen viktige spørsmål du bør vurdere og snakke med sykepleieren eller legen din om før du velger kateter.

Hvilken størrelse skal jeg ha?
Det er viktig at katetret har riktig størrelse og lengde tilpasset kroppen din. Hvis katetret er for kort, vil det ikke tømme blæren helt, og hvis det er for langt, kan det være vanskelig å håndtere det. En annen ting å vurdere er tykkelsen på røret, også kalt charrière (CH). Det vil ha innvirkning på hvordan katetret passer til urinrøret, og hvor lang tid det tar å tømme blæren.

Er katetret enkelt å håndtere?
Pakningen på katetret betyr mye for hvor enkelt det er å lære prosedyren, håndtere katetret og utføre kateteriseringen. Målet er å gjøre så mange brukere som mulig i stand til å kateterisere seg selv, for å skape uavhengighet. Så sørg for at katetret ditt har en pakning som er lett å åpne, at katetret har et godt grep og er lett å kontrollere uten å måtte berøre det (minimal bakteriell kontaminering).

Hvor glatt er kateteroverflaten?
Vær sikker på at katetret ditt har et hydrofilt belegg, helst et som holder overflaten i balanse med kroppen din. Et hydrofilt belegg betyr at når du tilsetter vann, gjør det overflaten glatt og enkelt å sette inn i urinrøret. Den balanserte overflaten vil sikre at katetret ikke tørker ut, men forblir glatt og sikkert, både under innføring og når det trekkes ut. Det vil redusere risikoen for skader i urinrøret og smertefulle urinveisinfeksjoner.

Vil det passe inn i hverdagen min?
Kateterisering fire eller fem ganger om dagen betyr at ikke bare selve katetret skal være enkelt å bruke, men pakningen må også passe til dine daglige rutiner. Er den diskret nok til at du kan brette den og holde den i lommen, eller passer den i en veske? Trenger det noe ekstra hjelpemiddel til håndtering, og er det lett å kaste i søpla?

Hva er miljøpåvirkningen?
Helse kommer alltid først, men vi vet at ditt velvære ikke trenger å gå på bekostning av planeten. For tiden er POBE (Polyolefinbasert Elastomer) det beste katetermaterialet som er tilgjengelig uten PVC eller myknere. Den kombinerer veldig gode fysiske egenskaper med en eksepsjonelt god miljøytelse.

Er det trygt å bruke?
Sist, men definitivt ikke minst. Be om klinisk dokumentasjon som støtter at katetret du skal bruke daglig er trygt for langvarig bruk. Katetret ditt bør alltid være en problemløser, ikke noe som lager problemer. Og selv om kateterisering påvirker helsen og personlig komfort, vil du kunne føre et mye mer balansert liv når du reduserer risikoen for komplikasjoner.

Oppdag LoFric