Urinkateter for menn: en komplett guide om hvordan de brukes

Publisert av Anna Mars, 01.des.2021

Finn meg på:

I dette innlegget vil vi snakke om urinkateter for menn, et vanlig hjelpemiddel mange menn bruker daglig for å tømme blæren. Selv om du bare er nybegynner, trenger du ikke bekymre deg: det er enkle løsninger på hvordan du håndterer det på en trygg og hygienisk måte. I denne veiledningen forklarer vi alle aspektene knyttet til intermitterende kateterisering for menn og gir svar på de vanligste spørsmålene.

AID52778_NOInnholdsfortegnelse:

 • Hva er et urinkateter og hva brukes det til?
 • Hvordan fungerer blæren?
 • Ulike typer kateter
 • Hvordan brukes et urinkateter?
 • Anbefalinger for korrekt bruk av et intermitterende kateter
 • Ofte stilte spørsmål fra fremtidige brukere

Hva er et urinkateter og hva brukes det til?

Urinkateter er et vanlig hjelpemiddel for å tømme blæren. Katetret består av en fleksibel, tynn slange som lar urinen komme ut av blæren. Noen katetre har også en integrert pose for å samle urinen. Katetre kan brukes av mange forskjellige årsaker, både til midlertidig og langvarig bruk. De hyppigste årsakene som fører til å praktisere kateterisering er:

 • Urinretensjon, det er vanskeligheter med å tømme blæren helt tom
 • Urininkontinens, som er ufrivillig tap av urin
 • Kirurgiske inngrep
 • Legemiddelterapier

I alle tilfeller der tømmingsprosessen hindres av mangel på muskelsammentrekning, anatomiske og/eller funksjonelle hindringer i urinrøret, vil langvarig kateterisering være nødvendig.

Hvordan fungerer blæren?

Blæren er en slags pose der urinen samles før den tømmes gjennom urinrøret, gjennom en flere centimeter lang passasje. Et perfekt fungerende urinsystem lar kroppen regulere normal vannlating, men noen omstendigheter kan forstyrre denne prosessen.

Årsaken kan være sykdom eller skade som påvirker evnen til å tømme blæren på en normal måte, for eksempel ryggmargsskade, ryggmargsbrokk, multippel sklerose, Parkinsons sykdom, diabetes, forstørret prostata eller hjerneslag. I disse tilfellene kan kateterisering bli en del av den daglige rutinen.

Ulike typer kateter

Kateter kan deles inn i to kategorier:

 • Permanent kateter, som blir plassert i blæren i lang tid
 • Kateter til intermitterende kateterisering (IK), brukes kun den tiden som er strengt nødvendig for å tømme blæren

Gjennom årene har permanent kateter blitt mindre brukt og anbefales vanligvis bare i spesielle tilfeller, som når pasienten har problemer med å samarbeide på grunn av alvorlig svakhet.

I stedet har intermitterende kateterisering blitt mer populær: terapien tillater tømming av blæren med jevne mellomrom flere ganger om dagen og bidrar til å hindre komplikasjoner og infeksjoner i øvre urinveier - og alt dette takket være stadig mer innovative løsninger som sikrer hygiene, trygghet og brukervennlighet.


Nå til dags kan du enkelt finne komplette sett som hjelper deg med å praktisere kateterisering sikkert og trygt. Disse settene inkluderer hydrofile katetre med en integrert pose for å samle urinen, en liten beholder med sterilt vann og en hylse for å kunne utføre prosedyren uten å berøre katetret med hendene.

Disse løsningene gjør det enkelt å utføre kateterisering i alle situasjoner: i sengen, i rullestolen, men også utenfor hjemmet, for eksempel på arbeidsplassen eller mens du er på reise. Takket være disse løsningene er det mulig for personer å gjenvinne full autonomi og ro i sjelen uten å måtte gi opp sikkerhet og hygiene. Med som en konsekvens er en betydelig forbedring av livskvaliteten på et sosialt, relasjonelt og profesjonelt nivå.

Hva er et inneliggende eller permanent kateter?

Foleykatetre brukes vanligvis som permanent kateter. I den ene enden har det en ballong som fylles opp inne i blæren for å unngå å skli ut, og i den andre enden har de to åpninger (2-veis kateter), en for å fylle ballongen og den andre for å drenere urinen. Noen tilfeller har en ekstra åpning (3-veis kateter) for blæreskylling. Åpningen for urindrenering er koblet til en oppsamlingspose, vanligvis festet til beinet, og alltid under blærenivå for å lette urinstrømmen. Denne posen må tømmes regelmessig. Alternativt, til det permanente katetret med posen, er det mulig å velge et suprapubisk kateter, som settes inn i blæren gjennom bukveggen. Alle permanente katetre krever helsepersonell for hjelp, ettersom prosedyrene for å sette inn og trekke dem ut krever spesifikke ferdigheter.

Hva er et kateter til intermitterende kateterisering (IK)?

Hydrofile katetre har et belegg knyttet til overflatestrukturen. Denne substansen - som er integrert og bestanddel av katetrets overflate - er hydrofilt og absorberer og binder dermed vannmolekylene, noe som får overflaten til katetret til å bli glatt.

Siden prosessen er enklere enn innlegging av permanent kateter, kan den læres med enkel opplæring som letter praktisering av selvkateterisering. Faktisk kan personer som bruker disse typer intermitterende katetre tømme blæren uten hjelp. Denne typen kateterisering garanterer uavhengighet, reduserer risikoen for infeksjoner og andre komplikasjoner - som er grunnen til at den blir mer brukt.

Hvordan brukes et urinkateter?

Den tilpassede prosedyren forklares av helsepersonell i løpet av opplæringsperioden og avhenger av hvilken type kateter som brukes. Derfor er det alltid viktig å stole på fagpersonens kompetanse.
I alle tilfeller anbefales det å praktisere kateterisering regelmessig etter det som helsepersonell anbefaler. Visse mengder resturin i blæren kan forårsake forskjellige komplikasjoner.

For mer informasjon kan du laste ned vår brukerveileder "Ren intermitterende kateterisering – for deg som er mann" ved å trykke på knappen nedenfor.

Last ned brukerveilederne for RIK som e-bok

Anbefalinger for riktig bruk av intermitterende kateter

For å sikre ditt velvære mens du praktiserer kateterisering, anbefales det å følge noen enkle anbefalinger:

 • Riktig hånd- og intimhygiene er grunnleggende for å hindre mulige bakterielle infeksjoner, kalt urinveisinfeksjoner (UVI). Som andre infeksjoner kan de forårsake komplikasjoner hvis de ikke behandles i tide.
 • Drikke er viktig: kroppen vår trenger cirka 1,5-2 liter væske per dag. Denne væsken beveger seg inn i blæren og reduserer risikoen for infeksjoner.
 • Tøm blæren helt tom flere ganger om dagen, den normale tømmingen av blæren bidrar til å hindre kateterrelatert urinveisinfeksjon og mulig nyreskade.

Å redusere risikoen for infeksjoner og inkontinens bidrar til å nyte et fredelig liv og gjenvinne kontrollen over daglige rutiner: det reduserer hyppigheten av besøk på toalettet og unngår unødvendige bekymringer for urinlukt eller våte klær.

Ofte stilte spørsmål om kateter for menn

Kateterisering kan gi opphav til litt tvil og bekymring; derfor, i Wellspect, har vi bestemt oss for å samle noen av de mest vanlige spørsmålene og gjøre vårt beste med å svare på dem.

 • Gjør det vondt å kateterisere?
  Hvis det gjøres riktig, gjør ikke kateterisering vondt. Du kan imidlertid føle noe ubehag i starten. Etter hvert som du blir mere trygg vil den følelsen forsvinne. Et hydrofilt kateter garanterer maksimal komfort og reduserer friksjonen.

 • Er det vanskelig å bruke kateter?
  Når du lærer å utføre selvkateterisering, kan du oppleve noen vanskeligheter, men med litt praksis og vane blir det en del av de daglige rutinene, litt som å pusse tennene.

 • Trenger man mye tid for å kateterisere seg?
  Spesielt i opplæringsfasen kan du føle at det tar litt tid, men med trening, og ved å bli trygg, blir tiden som trengs kortere og kortere. For erfarne brukere krever det litt mer enn et naturlig besøk på toalettet. Og frekvensen forblir mer eller mindre den samme, med andre ord omtrent 4-6 ganger per dag.

 • Kan intermitterende kateter brukes flere ganger?
  Nei, de er engangskateter og kastes etter bruk. For å unngå risiko for infeksjon må de kun brukes en gang.

 • Kan jeg bruke kateter når jeg ikke er hjemme?
  Når du er hos venner eller på et offentlig toalett er mange bekymret for sitt eget privatliv. Men i disse tilfellene er det mulig å bruke diskrete katetre. Det kan være nyttig å ta med seg en liten plastpose hvis du vil kaste katetret der du er. Det er pakninger på markedet som er skal dekke dette behovet.

 • Kan jeg reise med kateter?
  Lange turer, spesielt med fly, kan gi bekymring, siden du på et tidspunkt må tømme blæren. Før du reiser kan du kontakte legen din for å velge hvilken som er den mest passende løsningen for turen, vel vitende om at det finnes spesifikke løsninger tilgjengelig for spesielle behov av denne typen. Husk å alltid ha med deg det antall katetre som trengs for hele turen. Det kan være komplisert å få dem i destinasjonslandet. Ha også noen katetre i håndbagasjen din for sikkerhets skyld. For sikkerhetskontroll på flyplassen kan du bruke LoFric Travel Certificate.

Last ned reisebeviset her

Innholdet i dette innlegget er kun for informative formål, og det er ikke ment for produktkampanje eller diagnostisering. For ytterligere informasjon, anbefaler Wellspect på det sterkeste å konsultere helsepersonell som kan svare på spørsmålene dine og vet hva som er tilgjengelig i ditt lokale marked.

For reference: Mauro Menarini, Judit Timar, Blue Book. 201 risposte alla mielolesione, Mirano, La Colonna Onlus, 2016 (p 58).

Reference links:
https://www.wellspect.it/vescica/il-cateterismo-intermittente/auto-cateterismo-le-basi 
https://www.wellspect.it/vescica/il-cateterismo-intermittente/il-cateterismo-intermittente-per-chi-comincia/per-l-uomo 
https://www.wellspect.it/vescica/il-sistema-urinario/qual-e-il-mio-problema/uti/come-evitare-le-infezioni  https://www.wellspect.it/vescica/il-cateterismo-intermittente/domande-frequenti  https://www.cdc.gov/infectioncontrol/guidelines/cauti/index.html/CAUTIguideline2009final.pdf  http://old.iss.it/binary/publ/publi/0340.1109234539.pdf
https://assr.regione.emilia-romagna.it/pubblicazioni/dossier/doss190